Artikelen

De KBO wandelt langs de Swalm.           

 

De wandelaars van de KBO Vessem hadden op 21 augustus j.l. hun lange wandeldag. De wandeling voerde de deelnemers van Brüggen (Duitsland) langs de rivier de Swalm stroomafwaarts door het Swalmdal naar Swalmen (Nederland). Vooral in het Duitse deel liggen goed onderhouden wandelpaden. Het vertrek was om 8.30 uur in Vessem en het beginpunt in Brüggen werd bereikt om 10 uur. Deze plaats beschikt over enkele historische monumenten zoals een middeleeuwse burcht, een watermolen en kerk-kloostercomplex. Dit laatste speelde in februari 1945 in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol toen de Duitsers onder barre omstandigheden Limburgse vluchtelingen naar Friesland en Groningen transporteerden. Nadat we alles bekeken hadden, gingen we op weg langs de Swalm. Onderweg zagen we ‘tamme’ muskusratten en de sporen van bevers die met omgevallen bomen een dam in de Swalm wilden bouwen. Bij Landhotel Linden aan de Venekotersee werd koffie gedronken. Het meegebrachte brood werd verorberd bij de uitkijktoren in het natuurgebied Elmpter Bruch. Hier groeide o.a. de jeneverbes een conifeerachtige plant die  vruchten van twee opeenvolgende jaren heeft. Verderop voerde het pad ons met veel kronkels door natte natuurgebieden en uiteindelijk kwamen we uit bij herberg ‘De Bos’ in Swalmen, waar we rond drie uur konden beginnen aan een welverdiend ‘twaalfuurtje’. Rond zes uur arriveerde de wandelgroep moe, maar voldaan, in Vessem. Het was een mooie wandeldag geweest.

Mat Theunissen


Busreis Giethoorn

 

Dit jaar was het uitstapje naar Giethoorn via Scheerwolde.

Om 8.15 uur vertrok een blijmoedige groep van 39 personen richting Scheerwolde, waar we een paling-kwekerij incl. rokerij gingen bezichtigen en natuurlijk proeven. Bij aankomst aan de kwekerij werden we onthaald met koffie en gebak, waarna we uitvoerige uitleg kregen van de eigenaar hoe een paling zich ontwikkelt vanaf glasaal tot aan de paling die in de winkel ligt.

Deze kweker kocht per jaar 250 kg glasaal die vervolgens binnen 1 tot 2 jaar tot 60.000 kg paling uitgroeide. We kregen uitleg over mannelijke en vrouwelijke aal, verschil in groeisnelheid enz.

Daarna bezochten we de kwekerij die vol stond met diverse bassins voor de diverse afmetingen van de paling. Natuurlijk moest er paling geproefd en gekocht worden.

Vervolgens op weg naar Giethoorn, waar de lunch klaar stond. Trouwens het was op 20 augustus perfect weer om te reizen.

Na de lunch voeren we met een rondvaartboot door de grachten, onder de ontelbare karakteristieke boogbruggetjes met een mooi uitzicht op de met riet gedekte boerderijen. Dit alles geeft Giethoorn een schilderachtig uiterlijk, vandaar de bijnaam het Hollandse Venetie.

Na nog een terrasje vertrokken we naar het dorpje Zeeland, waar we een voortreffelijk diner gingen nuttigen, en onze ervaringen van deze dag uitwisselden.

Een voldane groep arriveerde omstreeks 21 uur in ons dorpje Vessem, waar we het moeten doen met ons eigen grachtje  de Kleine Beerze met slechte 2 bruggen.

Terug naar de startpagina