Lezing Zwelgen in schoonheid 14 februari

4e Kunstlezing: 14 februari: Ontmoetingscentrum

Als 4e en laatste kunstlezing van dit seizoen is door Dr. Ger Jacobs gekozen voor een prachtige lezing: 'Een lust voor het oog'.
Na  'Zwelgen in Schoonheid', 'Het Mauritshuis' en 'High Society' laten we ons opnieuw verrassen door zijn prachtige verhalen en schitterende dia’s in een zaal met prima verduistering, zodat de beelden scherp overkomen. Deze laatste lezing werd goed bezocht. Iets wat bij alle 4 de lezingen het geval is geweest. Wij hopen ook volgend jaar weer te kunnen genieten van het werk van Dhr.Ger Jacobs waarvoor dank. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persbericht: EEN LUST VOOR HET OOG

'Wat je mooi vindt' als basis voor een privé verzameling.

Kunst verzamelen op basis van 'wat je mooi vindt' dat heeft de Duitse industrieel en tropenarts Gustav Rau gedaan. Zijn collectie is een dwaaltocht door 5 eeuwen kunst, van de 15e tot de 20e eeuw. Bij het zien ervan, kom je al snel tot de conclusie dat schoonheid iets is van alle tijden. Maar tegelijk besef je dat alle tijden wel anders tegen het begrip schoonheid hebben aangekeken.

Tot het einde van de 19e eeuw was de schoonheid niet door de schilder uitgevonden, hij fungeerde slechts als een maatschappelijk doorgeefluik. Rond de eeuwwisseling naar de 20e eeuw ging dat veranderen. Vijf eeuwen kunst, dat is nogal wat en dat allemaal met als thema 'de schoonheid'. Gustav Rau bezat honderden schilderijen van Fra Angelico tot Monet. Vlak voor zijn dood heeft hij ze allemaal geschonken aan het Unicef Kinderfonds en voorlopig laten opslaan in het Arp Museum in Remagen. Van daaruit worden ze uitgeleend of verkocht ten bate van Unicef. Zijn schoonheid dient daarmee een nog 'schoner' doel.

Dr. Ger Jacobs geeft zijn commentaar op de schoonheid van de collectie Rau en wandelt met u door vijf eeuwen kunst.

Terug naar de startpagina