lezing High Society 17 januari

3e Kunstlezing donderdag 17 januari.

Als 3e kunstlezing heeft Dr. Ger Jacobs gekozen voor een boeiend onderwerp met als titel High Society.  Na  'Zwelgen in Schoonheid' en 'Het Mauritshuis' laten we ons opnieuw verassen door zijn prachtige verhalen en schitterende dia’s in een zaal met prima verduistering, zodat de beelden scherp overkomen. Een groot aantal mensen had zich opgegeven voor deze 3e kunstlezing. We hebben mogen genieten van de mooie verhalen eromheen. 

 

 

 

 

Persbericht

HIGH SOCIETY

Zien en gezien worden, of toch liever niet?

Ruim vijfendertig levensgrote portretten van machtige vorsten, excentrieke aristocraten en puissant rijke burgers. Ze zijn geschilderd door de grote meesters uit de kunstgeschiedenis zoals Cranach, Veronese, Velazquez, Reynolds, Gainsborough, Sargent, Munch en Manet. Stralend middelpunt van deze High Society zijn Rembrandts huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit.

Het is de genietende schilderkunst van de rijkdom en van de rijkdom van de schilderkunst. Kunstenaarschap en vakmanschap gaan hand in hand. Maar dat is het niet alleen. Elk portret vormt ook een verhaal over al dan niet eerlijk verkregen rijkdom, over gierigheid en vrijgevigheid, zuinigheid en spilzucht, bescheidenheid en ijdelheid, trouw en ontrouw. Het zijn verhalen die in de portretten nog gedeeltelijk schuilgaan achter overdadige kleding, versierde interieurs, weelderige landschappen en luisterrijke gebouwen. Maar u krijgt niet alleen glamoureuze portretten te zien, maar ook 'verhelderende achtergrondinformatie'. Prenten en tekeningen laten fijntjes zien wat zich achter het decor van de rijkdom afspeelde: feesten, drinken, gokken en heimelijke bezoeken aan bordelen en boudoirs. Dat maakt een beeld van vijf eeuwen High Society compleet.

Kunst- en cultuurhistoricus Dr. Ger Jacobs neemt u mee naar de rijken en machtigen der aarde, maar ook naar hun vrije tijds besteding die niet altijd even adellijk was.

Terug naar de startpagina