Najaarsdagreis Ardennen 2018-10

BANNEUX EN EEN TRAMRIT IN DE ARDENNEN

 

Op dinsdag 2 oktober vertrokken wij met 48 personen, voor onze traditionele najaarsreis, naar de Ardennen.

Vanaf Reusel reden we naar het witte dorpje Thorn voor een koffiestop met een heerlijk stuk Limburgse vlaai.

Na de koffiestop vervolgden wij onze weg in zuidelijke richting en passeerden Maastricht en Luik. Na een mooie route bereikten wij ons lunchadres in Banneux. Hier stond een uitstekend verzorgde en uitgebreide lunch voor ons klaar.

Banneux is een bekend Mariabedevaartsoord in de provincie Luik.

Na de lunch was er volop gelegenheid om de bijbehorende winkel en het bedevaartsoord te bezichtigen en om een kaarsje aan te steken.

Hierna reden we nog iets dieper de Ardennen in om aan te komen bij het tramstation voor een mooie tocht met een historische tram door de ongerepte natuur diep in de Waalse provincie Luxemburg.

In lang vervlogen tijden werden vooral de kleinere dorpjes van de Ardennen met elkaar verbonden via een aantal tramlijnen. Deze tramlijnen verbonden de dalen en de vele dorpen in de directe omgeving met elkaar. Door de opkomst van de auto raakte de tramlijnen werkeloos en werden ze halverwege de vorige eeuw opgeheven. Na lange tijd is een van deze tramlijnen nieuw leven ingeblazen. Vrijwilligers hebben de oude tramstellen gerestaureerd en besturen in “authentiek” kostuum de tram door de natuur.

Deze authentieke “Ardense buurttram” reed door het dal van het riviertje de Aisne, een stukje ongerepte natuur waarop de tijd geen vat lijkt te hebben. Bij het eindpunt was een hoofdstationnetje met een kleine tentoonstellingsruimte over de historische trams.

Na het bezoek aan de tentoonstellingsruimte stond de touringcar weer klaar voor de terugtocht naar Nederland. In het plaatsje Thorn maakten wij nog een stop om deze mooie dag af te sluiten met een goed verzorgd drie gangen diner.

Voldaan en terugkijkend op een mooie gezellige en ontspannende dag keerden wij hierna weer terug naar Reusel.

Hieronder ziet u nog een foto impressie van deze mooie en gezellige dag.

Na de goed verzorgde koffietafel in Banneux werd door de belangstellende zowel de bijbehorende winkel als het bedevaarstoord bezocht

Een grote diversiteit aan kapellen en heiligenbeelden in een parkachtige omgeving

Na dit bezoek werd de reis eerst met de bus vervolgd waarna wij overstapten in een historische tram voor een ritje door de Ardennen.

Wij ondervonden dat het reizen met de tram vroeger niet slecht was maar wel een stuk minder confortabel dan met de hedendaagse moderne bussen.

Aan het eindpunt werd het bijbehorende eindstationnetje met een klein museumpje bezocht.

Hierna vervolgden wij de busreis door de mooie omgeving terug naar Nederland


In het witte dorpje Thorn werd de dag afgesloten met een goed driegangen diner.

Aan de reacties te horen was dit wederom een zeer geslaagde najaarsreis.

Rest ons nog om onze dank uit te spreken aan EMA-busreizen en met name onze chauffeur Isidoor Willems voor zijn uitgebreide toelichtingen tijdens deze dagreis.

De KBO-Reusel hoopt jullie weer allemaal terug te zien bij onze voorjaarsreis in 2019.

 

Namens bestuur KBO-Reusel

Gust Lathouwers

Terug naar de startpagina