Verslag Zomerschool 2018

Het zit erop, Zomerschool 2018. Twee weken lang, van 23 juli  t/m 3 augustus, werd voor de negende keer de Zomerschool van KBO Berkel-Enschot gehouden. Er werden 17 activiteiten aangeboden die veel belangstelling kregen: het aantal inschrijvingen overtrof soms  het aantal plaatsen. Door loting konden 404 mensen deelnemen.

 

De Zomerschool voltrok zich in dikwijls tropische temperaturen, met veel zon en zonder een spatje regen. Er waren o.a. daardoor enkele begrijpelijke afzeggingen. De fietstocht met tuinbezoek op de middag werd verzet naar de koelere ochtend. Eén activiteit “Werelddans” ging door minder belangstelling niet door.

 

Nieuw dit jaar en met veel inschrijvingen waren twee dagtochten: naar bezienswaardigheden in het centrum van Oudenbosch (met een heerlijk koele Basiliek) en naar het BiesboschMuseumEiland met daarna een vaartocht met de fluisterboot. Allebei verder weg, dus er werd gecarpoold.

Boeiende onderdelen waren 3 lezingen: Gerard v.d. Kam over “Naar een nieuw perspectief voor een wereld in transitie” en Wim School over de componist Wagner. Cor Sinnema opende met zijn presentatie vele ogen om ”Met Nieuwe Ogen” te kijken naar de relatie tussen Joden en Christenen.

Een aantal van zijn verhalen speelde zich af in Tilburg.

Wie Ons Koningsoord nog niet goed had gezien, kreeg in de Zomerschool nog de gelegenheid d.m.v. een uitgebreide rondleiding van Jack van der Sanden.

We bezochten Kunstlocatie Würth in Den Bosch en bekeken de werken van Gunter Damisch.

De deelnemers aan de yoga-activiteit konden zich prettig in- en ontspannen in de Kapittelzaal van Ons Koningsoord, terwijl tijdens dezelfde ochtend een groep fietsers een mooie route reden naar “De Tuynkamer” in ’s Gravenmoer.

Op pad gaan met de Parelexpress was een interessante en warme ervaring. Dankzij airco in de eerste coupé, maar vooral gewapend met waaiertjes en flesjes water was het voor de meeste deelnemers goed uit te houden in een temperatuur van 37 graden.

Een aantal rikkers onder ons was een middag gezellig en fanatiek bezig in de Stulp m.m.v. Willie en Marga en iedereen ging met een prijs naar huis.

Interessant was de excursie naar boomkwekerij Van den Berk in Sint Oedenrode: een 500 ha groot terrein met wel 1600 soorten bomen en struiken.

We wandelden dit jaar over het Zorgpark Voorburg in Vught, behorend bij de Reinier van Arkelgroep. De gidsen lieten ons een gevarieerd beeld zien van het grote park, waar historie, cultuur en natuur samen kwamen.

De rondleiding in het Huis van Riel was voor de derde keer een bijzondere ervaring. Wat een grote verzameling antiek en curiosa was er te zien door het hele huis! Weer gastvrij ontvangen en met een verhaal vol humor erbij door het echtpaar van Riel.

Net als vorige jaren kregen we een creatieve workshop bij Blue Bell Glassart van Josephine MCVean in Udenhout. We werkten met een “Gelli Plate” en maakten ons eigen, unieke postpapier, kaart of schilderijtje.

Smakelijk Dwalen werd een interessante wandeling door het Tilburgse Dwaalgebied. We bezochten leuke winkeltjes en horecazaken en sloten af met een heerlijk koel glas wijn/fris.

 

De vier begeleiders van de fietstocht zorgden ervoor dat we veilig uit en thuis kwamen. Heren bedankt!

Alle docenten, begeleiders en organisaties hartelijk dank voor jullie deskundige inzet en zorg.

Speciale dank aan deelneemster Marian die velen van ons voorzag van een koel flesje water uit haar koelbox.

Een aantal foto's van de activiteiten is te zien op deze website.

We kunnen terugkijken op een geslaagde Zomerschool 2018!

Tot volgend (jubileum) jaar, dan is er vast weer zo’n gezellige Zomerschool.

 

De werkgroep Zomerschool van 2018,

Ria van Beurden

Martje Bloem

Toke Clijsen

Jeanne Kock

Jeanne Rodenburg

Mieke Rijnen

Rosemarie Smarius

 

 

Terug naar de startpagina