Bezoek melkveebedrijf 22 maart

Bezoek Melkveebedrijf in Beek en Donk 22 maart

 

Met een 20-tal geïnteresseerden zijn we gaan kijken bij “de boerderij” van Tanja en Michel v.d. Ven-Vogels. De boerderij van vroeger, waar koeien nog een naam hadden, die bestaat niet meer. Bij Tanja merkten we dat het veebedrijf aan ontelbare strenge regels moet voldoen. Alle koeien in Nederland hebben een uniek nummer (in de gele oorbellen), en alles van die koe is bekend. Niet alleen zijn er de wettelijke regels, bijv. over het aantal koeien en het afvoeren van de hoeveelheid mest, maar ook de melkfabriek komt nog eens met voorwaarden waar een leek zoals wij niet op zouden komen.

 

Tanja is een bevlogen boerin, goed opgeleid en actief in de maatschappij, met een groot gezin, die vol enthousiasme over het bedrijf kan vertellen. Ze voldoen aan alle regels met bijna 200 koeien en nog eens zoveel jongvee, waar wij natuurlijk graag naar gingen kijken.

 

Het melken is volledig geautomatiseerd. De koeien komen zelf naar de melkrobot, waar ze ook brokken krijgen (tenminste als ze daarvoor aan de beurt zijn). Het was leuk om te zien hoe de melkrobot met een laserstraal de spenen opzoekt. Alles van de melk wordt geregistreerd, zelfs uit welk deel van de uier de melk komt. In de computer kan men meteen zien of er met een koe iets bijzonders aan de hand is.

 

Ook de kalfjes komen naar de “speentjesautomaat” om kalvermelk te drinken.

 

Het was een heel interessant bezoek. Fijn om zo eens een beetje achter de schermen te mogen kijken. Bovendien was het ook heel gezellig, we werden heel hartelijk ontvangen met koffie en gebak. Er waren onder ons een aantal mensen die in hun jeugd op een boerderij waren opgegroeid, en het heel leuk vonden om een kijkje in een modern bedrijf te nemen.

 

Terug naar de startpagina