Met de Museum Plus Bus naar Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam

Woensdag 29 november 2017

 

Met een volle Museum Plus Bus naar Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

 

Eindelijk, zo begreep ik, is het de KBO afdeling Berkel-Enschot gelukt om in aanmerking te komen voor een dag met de Museum Plus Bus, een initiatief van een aantal museum directeuren. Zij constateerden op zeker moment dat een bepaalde groep mensen hun museum niet bezocht. Wij dus, de ouderen die om wat voor reden dan ook niet meer zo gemakkelijk naar het museum gaan. Kort gezegd: er werd een sponsor gezocht en gevonden: de bankgiro loterij. Geloof maar dat er kosten zijn verbonden aan zo’n dagtrip. Zeker als je bedenkt dat deelnemers de dag gratis krijgen aangeboden. Alleen de lunch was voor eigen rekening. En waar krijg je voor €11,00 zoiets heerlijks en verantwoord ook nog, geserveerd. De soep en de broodjes waren klaargemaakt in het teken van dè tentoonstelling van dit moment: Change the system: een presentatie van het design van ontwerpers die de wereld willen verbeteren door ‘het systeem’ te veranderen. 

Maar laat ik beginnen bij het begin!

 

We vertrokken iets te laat. Dat kwam goed uit, want we waren nòg te vroeg. Bij de start bleek dat de oorzaak van die vertraging het gevolg was van enige verwarring over de plaats van opstappen: bij de Schalm’, maar was dat nou de nieuwe of de oude Schalm?

 

Als je niet vaak meer buiten de Gemeente grenzen komt was de rit naar Rotterdam wel een opsteker! Onze begeleider roemde de skyline van Rotterdam. En het stukje binnenstad was hier en daar al een beetje museaal. Ik denk bijvoorbeeld aan de gekantelde kubusachtige woningen van Piet Blom.

 

Na ontvangst met een kopje koffie gingen we in drie groepen en onder leiding van een gids door een paar eeuwen Schilder- en Beeldhouwkunst. We kregen duidelijk en uitvoerige toelichting over veel werken van beroemde schilders en beeldhouwers. Ik beperk me daarom tot een enkele mij bekende Meester. Ik noem  Aletta Adriaensdochter - met de zogenaamde molensteen kraag - uit 1639 van Rembrandt van Rijn,  De verheerlijking van Maria, toegeschreven aan Geertgen tot Sint Jans, ook wel Gerrit van Haarlem genoemd en De verloren zoon van Hieronymus Bosch.

 

Ik zag evengoed minstens zoveel werken van mij onbekende kunstenaars. Ik maakte een paar aantekeningen om me er thuis eens verder in te verdiepen. Mijn belangstelling betrof het Landschap met badende vrouwen uit 1621 van Guernico en een Zelfportret van de zeer veelzijdige kunstenaar uit de twintigste eeuw: Kees Timmer. Ik bleef veel te lang in bewondering staan voor een werk van Van der Helst uit 1654. Blijkbaar is in de loop der tijd zijn roepnaam verloren gegaan. Het werk is getiteld Echtpaar Abraham del Court en zijn echtgenote Maria de Keerssegieter. Ik kon mijn ogen nauwelijks losmaken van de jurk van genoemde Maria. Zo schitterend heeft Van der Helst de stof van die jurk weten uit te drukken. Maria zelf zou ik geen schoonheid noemen, ze was ook enigszins vreemd afgebeeld met een beetje te groot hoofd, maar haar jurk maakte alles goed!

 

Je krijgt op een tentoonstelling meestal zovéél te zien en te verwerken! Ik heb mezelf daarom ooit aangewend om één werk of object uit te kiezen dat ik bij wijze van spreken ‘mee naar huis mag nemen’. Spontaan koos ik deze keer voor De verloren zoon van Hieronymus Bosch. Onze gids gaf een toelichting op de afbeelding, ze wees onder andere op het openstaande hek en op een paar vrouwen in de deur van het huis dat de hoofdfiguur net verlaten had. Wat ik ‘zag’ was een man die de wijde wereld in trok, helemaal niet het beeld van een verloren zoon. Ik zag veel meer een pelgrim die een ongewis pad loopt zoals ik me zelf ook voel. Pelgrim op mijn levensweg.

 

In de middag was tijd gepland voor eigen rondgang door het museum. Persoonlijk was ik geïnteresseerd naar de Middeleeuwse houten beelden uit de collectie van Schoufour. Ik werd erg getroffen door de Bekering van Hubertus of Eustachius uit 1460 van een onbekende Meester.

 

Dank aan de KBO voor het organiseren van deze dag en dank aan de chauffeur die feilloos heeft gereden en de begeleider van de museum plus bus die onderweg boeiende informatie wist te geven, dank aan alle helpende handen!

 

Marianne Kiezebrink

 

Terug naar de startpagina