Filosofie: Over de relatie tussen mens en techniek

Mensen zijn door en door technische wezens. Wij zijn net zo afhankelijk van technologie als van taal en zuurstof, zegt filosoof Jos de Mul. Technologie is niet alleen iets van de laatste decennia, maar speelde al vanaf de eerste mens een rol. Mensen hebben altijd al gebruik gemaakt van gereedschap en techniek.

Dat heeft ons veel goeds gebracht: het werk werd er door vergemakkelijkt, het leven veraangenaamd en ziektes genezen, om er maar een paar te noemen. Maar er is ook een schaduwkant. In vele gevallen was de oorlogsindustrie de aanjager van nieuwe ontdekkingen en ontwikkelingen. Niet zelden met desastreuze gevolgen voor mens en milieu. De geschiedenis heeft ons ook laten zien dat technieken nooit zomaar neutrale instrumenten zijn. Vaak kleven er gevaren of negatieve gevolgen aan of brengt techniek verantwoordelijkheden met zich mee die we van tevoren niet hadden verwacht.

Moraal en techniek blijken een innige band te hebben. Ook politiek en techniek zijn met elkaar verweven.

Tijdens de lessen zal daar uitgebreid aandacht aan worden besteed. Tenslotte verdiepen we ons in de toekomst van de mens. In de huidige tijd hebben de ontwikkelingen in de nanotechnologie, biotechnologie, informatietechnologie en cognitieve technologie ons een “gereedschapskist” vol nieuwe instrumenten in handen gegeven. Wat zou daarvan de gevolgen kunnen zijn voor de mens?

 

Tijdens de zes bijeenkomsten zullen de volgende onderwerpen worden besproken:

-Geschiedenis van de technologie.

-De invloed van technologisch ingrijpen op persoonlijke identiteit.

-De mens als technisch wezen.

-Leven in een digitale maatschappij: uitloggen kan niet.

-Techniek en moraal.

-Hoe ziet de toekomst van de mens eruit?

 

Voor het volgen van deze cursus is voorkennis van de filosofie niet noodzakelijk.

Docenten:  Ingrid Aarts en Lucy Roodbol beiden afgestudeerd aan de Faculteit van Wijsbegeerte van de Universiteit Tilburg  en zij hebben ruime ervaring in het geven van cursussen.

Waar:                         Ons Koningsoord

Wanneer:                    donderdagmorgen van 10.00 – 12.00 uur

Cursusdata:                 10, 17, 24 en 31 januari en 7 en 14 februari

Kosten:                       voor leden van KBO B-E: € 75,-

Deelnemers:                min. aantal 10 

 

Terug naar de startpagina