Sinterklaas

Sinterklaas in CC De Pas, december 2018

De zaal stroomt vol, de muzikant stemt nog even zijn instrumenten en zo te zien is iedereen klaar voor deze middag. Op het toneel staan wat pakjes dus we zitten goed! Het Sinterklaasfeest kan beginnen! Ik kijk om me heen en de zaal zit vol: fantastisch. De koffie/thee wordt ingeschonken; op tafel staan pepernoten en gevulde speculaas en ook wat borrelnootjes. Om 14.00 uur komt Marian Huis in ’t Veld het toneel op en verwelkomt alle aanwezigen en vertelt hoe het programma van vanmiddag eruit ziet. Dat belooft veel goeds. Wij, de 150 aanwezigen, zijn er klaar voor. De  muziek is in handen van Hans Vesterink uit Rheden. Hij bespeelt verschillende instrumenten en dat gaan we vanmiddag horen. Om alvast in de stemming te komen speelt hij een paar oude tango’s en die klinken fantastisch uit de accordeon. Ja hoor, we beginnen al wat mee te deinen. Dan volgen er wat nummers op de gitaar en het applaus is écht verdiend. Tussen de liedjes door vertelt Hans wat, loopt tussen de tafels door en blijft spelen. Ja en als de Tiroler Musik te horen is zie je dat de stemming er al lekker in zit. Het aloude Kleine café aan de haven kent iedereen en dát is te horen. Maar dan is het toch écht tijd voor wat Sinterklaasliedjes want er wordt gefluisterd dat de Goedheiligman in het pand is!! Het toneelgordijn schuift open en we zien een feestelijk versierde “zetel”. En daar zul je de Sint hebben: hij komt de zaal binnen maar zonder zijn tweede Piet. Wat zou er aan de hand zijn? Waar is “oma Pietje” en waarom zien we alleen “Pieternel”? Er wordt gezocht en gelukkig: oma lag te slapen in de kruiwagen. Nu kan de Sint zich tot de zaal richten en zoals alle jaren laat hij ook nu weer enkel mensen naar voren komen die iets belangrijks hebben gedaan of al heel lang lid zijn van de KBO of een groot sociaal hart hebben of een combinatie van dit alles hebben. We zullen het horen.


De eerste mensen die worden verzocht naar voren te komen zijn Rini Leemhuis en Frans Eijsink. Ze zitten naast elkaar dus zijn snel gevonden. De Sint benadrukt nogmaals hun grote inbreng voor onze KBO en het vele werk dat ze hebben verzet en dat mag best nóg eens vermeld worden: de draaiboeken van allerlei  activiteiten, de vele reizen die georganiseerd zijn en wat ook zeker zo belangrijk is: de heren bleven altijd binnen het budget en dat valt toch echt niet altijd mee. De Sint zet de heren eens goed in het zonnetje. Verdiend!! Daarna wil de Sint eens praten met Mientje Gevers, haar naam is verbonden met het plaatsje Vledder. Deze dame op leeftijd heeft heel lang volop meegedraaid met de KBO en wil er nu mee stoppen. Sint zou Sint niet zijn als hij er niet eens uitgebreid voor ging zitten en een zeer geanimeerd gesprek aanging met Mientje. Ik moet zeggen dat hij wel zijn huiswerk heeft gedaan want hij stelde goede vragen maar wist ook al  veel: Mientje was jarenlang de kleuterjuf van “de Blijde Jeugd”, voor velen van ons de bekende kleuterschool in De Berg. Het is heel leuk te horen hoe vlot deze ‘juf” nog haar zegje doet.


Hierna wordt Wil Kamp opgeroepen naar de Sint te komen. Zwarte Piet haalt haar op en dan weet Sint te vertellen dat Wil het sociale gezicht is van de KBO. Ze weet de mensen op te fleuren die het eventjes moeilijk hebben vaak door ziekte of anderszins. Ze stuurt een kaartje of komt langs en brengt ook presentjes rond. Privé heeft Wil het zelf momenteel erg moeilijk  omdat een zusje ernstig ziek is en natuurlijk wil ze er voor haar zijn. Dat doet Wil met veel liefde. Ook nu blijkt de Sint weer zeer goed geïnformeerd te zijn. Maar ja, je bent Sint of je bent het niet!! Ik dacht dat we alles hadden gehad maar nee: nu werd ikzelf naar voren gehaald. Sint gaf mij de badge waarop vermeld staat dat ik de stukjes schrijf die in de INFO komen te staan. Natuurlijk was ik zeer verrast en ik hoor nu ook écht bij de club en zal bij elke gelegenheid de badge dragen.


Zo, de Sint vertrekt want hij heeft het nog heel druk dus zwaaien we hem uit. Dank je Sinterklaasje en tot het volgende jaar. Nu is het pauze en kunnen we even de benen strekken. Bij binnenkomst vanmiddag kreeg iedereen een Bingo-kaart en dadelijk is er tijd ingeruimd voor dit leuke spelletje. Er staat een tafel met presentjes klaar voor diegenen die een juiste Bingo hebben. Die presentjes zijn afkomstig van de Wereldwinkel. Dan heb je ook iets bijzonders!! Na de pauze lezen de Pietjes de getallen voor en iedereen is gebogen over zijn/haar kaart. Heel leuk is het als je een prijsje hebt gewonnen. Wat een leuk idee om  dit te doen! Compliment voor de commissie!! Na de Bingo pakt Hans zijn instrument weer op en al snel wordt er gedanst, een polonaise gelopen en/of meegedeind op allerlei bekende melodieën. Veel te snel is het 17.00 uur en gaan we weer naar huis. Nog een pak speculaas mee en dan is het écht het einde van een zeer geslaagde middag. Bedankt leden van de Evenementen Commissie: jullie hebben ons een fijne middag bezorgd.


Mardon

 

KBO Heesch viert Sinterklaas, 1 december 2017

Op het toneel in de Pas staan allerlei pakjes die de Pieten hier alvast hebben geparkeerd om ze later bij de mensen af te leveren en onder de tonen van allerlei bekende Sinterklaas- liedjes loopt de zaal van de Pas langzaamaan vol, wordt de koffie ingeschonken( de speculaas staat ook klaar) en om 14.00 uur kan het feest beginnen.

Onze voorzitter, Piet Ceelen, verwelkomt iedereen op zijn eigen manier en wel in het dialect!

Vervolgens komt Frans Eijsink aan het woord en hij vertelt iets over het programma van vanmiddag. Zo, genoeg gepraat, het is tijd voor muziek! Vandaag verzorgt Gerry van Houtert -vroeger speelde hij bij De Heikrekels-wie kent ze níet!!-, het muzikaal gedeelte dus dát belooft wat!! Dit keer geen Sinterklaasliedjes, helaas, maar wel allerlei andere Nederlandstalige liedjes zoals daar bij de waterkant en 2 reebruine ogen!! Al snel wordt er gedanst en zit de stemming er prima in. Ik kijk om me heen en zie dat de zaal goed bezet is met zo´n 90 leden die gezellig meezingen, een praatje maken, dansen en meeklappen met de muziek! Allemaal vrolijke gezichten en dat is ook de bedoeling van deze middag nl. iedereen een fijne middag te bezorgen. Een kleine pauze volgt.


Na de pauze gaan we kijken naar een Sinterklaasact, we zijn benieuwd!! Er komen 2 Pieten de zaal inlopen die op zoek zijn naar Sinterklaas. Enfin, hij is foetsie maar wie komt daar wél binnen: de Kerstman en die is weer te vroeg! ´t Is allemaal wat!!


Uiteindelijk is Sint terecht en kan hij enkele mensen in het zonnetje zetten. Dat zijn Piet Schalken, Karel Swinkels en Gerard Eijhout, alle drie mensen die van grote waarde zijn voor onze KBO en daar hoort dan ook een presentje bij.


Sint en zijn Pieten verlaten het toneel weer op weg naar de lieve kindjes en wij zwaaien ze uit onder het zingen van dag Sinterklaasje!!
Jan Schuurmans komt nu het toneel op om wat prijzen uit te delen aan de winnaars van de quiz op de vrijwilligersdag! 1ste prijs is voor groep 17 bestaande uit Yvonne Swinkels, Johan vd Akker, Gerard Eijkmans en Theo Zomers.


2de Prijs gaat naar groep 19 van Theo Traa, Ruud Cornelis, Harrie Roelofs en Jeanne Bevers. Pauze!
Gerry van Houtert gaat verder met deel 2 van deze gezellige middag. Hij bespeelt de gitaar maar ook de accordeon en ook nu weer komen er allerlei liedjes langs die we mee kunnen zingen zoals heb je even voor mij en ik kwam je tegen! Er wordt enthousiast gedanst en dat is heel leuk om te zien want dat betekent ook dat men het naar zijn zin heeft. Zo tegen het einde van deze, zeer geslaagde middag roept Gerry van Houtert enkele leden van het bestuur naar voren die deze middag mee helpen organiseren. Toch weer een hele klus om een programma samen te stellen waarvan je hoopt dat het bij iedereen in de smaak valt. Er volgt een groot, welverdiend applaus en de zaal wordt opgeroepen de polonaise mee te lopen. Een mooier slot van deze middag kun je je niet wensen. Wat rest is het dankwoord door Frans Eijsink, die zijn laatste feestmiddag heeft georganiseerd en het wat rustiger aan gaat doen. We zullen zijn tomeloze inzet missen!! Met een pak speculaas onder de arm ga ik naar huis en ben erg benieuwd naar de foto's die natuurlijk ook nu weer door Harrie Smits zijn gemaakt en op de site van onze KBO te bewonderen zijn!

Mardon

 

Sinterklaasfeest in De Pas - Vrijdagmiddag 25 november 2016

Buiten is het somber weer en dat is nou precies een goed moment om het Sinterklaasfeest te gaan vieren, vind ik. De zaal van De Pas loopt snel vol en zo te zien heeft iedereen er zin in dit jaarlijks terugkerend feest te gaan vieren. Ook ons hart klopt vol spanning over hoe de middag ingevuld gaat worden!! We zoeken een plaats op onder de accordeon muziek van Niels Swinkels en zingen zachtjes mee want deze muziek kennen we allemaal! Om 14.00 uur opent onze voorzitter Loet Kuijlaars deze middag en geeft vervolgens het woord aan Frans Eijsink van de Evenementen Commissie die samen met zijn “club” deze middag heeft georganiseerd.

Frans schetst in het kort wat we vanmiddag kunnen verwachten.

Niels Swinkels speelt voor ons een medley van allerlei bekende liedjes die we meezingen en je ziet dat de stemming er bij alle 120 gasten prima inzit!! Heerlijk om te zien. Hierna komt het smartlappenkoor de Sluiszangers uit Macharen onder leiding van dirigent/accordeonist Wil Bolenius voor ons zingen. Een prachtig, gemengd koor met een zeer uitgebreid repertoire en .....allemaal meezingers en dat doen we dan ook. Enkele liedjes zijn bv brandend zand - hij was maar een clown - Marina en ga zo maar door! Heel wat liedjes verder, gaat het koor pauzeren en neemt Niels het weer over en als er sinterklaasliedjes gespeeld worden gaat het gordijn open en zien we Sinterklaas op een bed liggen!! Hij wordt door zijn Pieten wakker gemaakt,
aangekleed waar nodig en vervolgens kan hij gaan doen waar hij voor is gekomen: wat mensen uit het publiek naar voren halen en in het zonnetje zetten. Als eerste komt Jan Ploegmakers die door de 2 Pietjes én Elly Verdiesen wordt toegezongen. Vervolgens Mariet Jaspers, ook zeer actief in Bernheze, gevolgd door Tonnie Hoefnagels en als laatste komt Wil de Jong op het podium. oud-voorzitter van de KBO.

Deze laatste drie mensen blijven op het podium om mee te doen aan de quiz : Wie is dit jaar Sinterklaas?? Er worden allerlei vragen aan de Sint gesteld en bij een positief antwoord moet hij, de Sint, iets uittrekken. Zoetjesaan verandert Sint in .... Bert Wijnen!!!! Heel leuk bedacht en weer eens iets totaal anders dan we gewend zijn. Aangezien Bert nu geen foto's kon maken, werd deze taak ingevuld door Harrie Smits.
Hierna nogmaals een optreden van het koor uit Macharen en dan loopt deze gezellige, zeer geslaagde middag op zijn eind. Loet Kuijlaars spreekt een woord van dank uit aan de Evenementen Commissie, de dirigent en het koor uit Macharen, Niels Swinkels en niet te vergeten het bedienend personeel van De Pas.
Onder de laatste klanken van de accordeon verlaten we de zaal en krijgen nog een pak speculaas mee voor bij de koffie.
Met een goed gevoel ga ik naar huis.
mardon

Terug naar de startpagina