Janssens Orient Carpets

 

Bezoek aan Janssens Orient Carpets Holland B.V.

 

Vrijdag 12 april jl. waren zo’n 30-tal leden van KBO afd. Loon op Zand te gast bij een van de grootste firma’s op het gebied van handgeknoopte tapijten van Nederland. Wie denkt aan Perzische tapijten heeft misschien het kleed voor ogen dat vroeger bij oma op tafel lag of onder de salontafel was gelegd. Door een bezoek aan Janssens Oriënt zult u dat beeld drastisch moeten bijstellen.

 

Na ontvangst in een sfeervolle ruimte vol met natuurlijk handgeknoopte tapijten op de vloer en prachtige schilderijen van Hollandse meesters aan de wanden werden we door verkoopadviseur Kees Mathijssen in ruim twee uur wegwijs gemaakt in de wereld van handgeknoopte tapijten.

 

Van heel modern de Patch Collections een nieuwe lood aan het bedrijf tot de klassieke tapijten met of zonder medaillon, fijn en wat grover geknoopt van Nieuw-Zeelandwol tot puur natuurzijde. Maar ook Berbers in allerlei kleuren maten en variëteiten. De firma produceert in vele landen zelf tapijten laten ze daar knopen, scheren en wassen. Vervolgens worden ze hier op eigen terrein ingeklaard (er is een douanedepot op het terrein).

 

Wat wetenswaardigheidjes: Het tapijt krijgt de naam van de plaats waar het geknoopt werd. Iedere streek heeft zijn eigen patroon. Hoe meer knopen per m2 hoe duurder maar ook hoe meer slijtvast het tapijt is. De tapijten komen niet alleen uit voormalig Perzië (Iran) maar ook uit China en Turkije Nepal India en Marokko.

De Nomaden waren de eerste tapijtknopers. Toen was het handwerk en dat is het gebleven. Er komen geen kinderhanden bij aan te pas. Ook daar wordt op gecontroleerd!

Een machinaal geknoopt kleed noem je geen tapijt maar een karpet!

 

Patch is een heel bijzondere manier van tapijt maken. Heel veel kleine handgeknoopte tapijten 60 x 40 cm. worden heel glad geschoren, daarna ontkleurd, gedroogd en door een verfbad gehaald. In patroon gelegd, aan elkaar genaaid, op een stevige rug gelijmd, vervolgens wordt de tweede rug er tegen aangebracht en worden de randen gefestonneerd. De tapijten worden op bestelling gemaakt zijn werkelijk prachtig en zijn binnen 4 weken leverbaar.

 

    

 

De laatste hal die werd bezocht was een ware snoepwinkel voor liefhebbers van klassieke handgeknoopte tapijten. Alle superlatieven zijn hier van toepassing. Geweldig wat een collectie! Op een vraag van een van de bezoekers aan de verkoopadviseur “Hoe lang doet u er over om aan iemand een tapijt te verkopen?” was het antwoord: twee uur. Waarop de vragensteller met grote stelligheid verklaarde dat hij in twee uur tijd lang niet alles heeft kunnen zien!

 

Perez Perzische tapijten verkoopt niet alleen tapijten in allerlei prijzen, maar doet ook tapijten zelf reinigen en repareren.  Een laatste tip: Leg nooit een handgeknoopt tapijt in de sneeuw, het knapt daar niet van op. Veel beter resultaat krijg je met een plantenspuit gevuld met 1/3 deel azijn en 2/3 deel water spuiten op het tapijt en met een schone doek afnemen.

 

Met deze laatste tip verlieten we Janssens Oriënt aan de Zevenheuvelenweg in Tilburg. Een firma die al 90 jaar een vooraanstaande positie heeft in de markt van handgeknoopte tapijten. Zowel als eigenaar van knoperijen, importeur, groothandel en particuliere verkoop.

Terug naar de startpagina